این سوالی است که به تعداد دفعات پرسیده شده ، پاسخهای متعدد و گاها متفاوت به آن داده شده و میشود. سئو یک پازل ( یا جورچینی ) است متشکل از دهها یا شاید صدها قطعه کوچک و بزرگ که هر قطعه میتواند نقطه شروع آن باشد، اما واقعا بهترین قطعه برای شروع کدام است؟ علاقهمندان به درست کردن پازل، روشهای مختلفی برای تکمیل این تصاویر قطعه قطعه شده دارند، همینطور هم در سئو، با این تفاوت که سئو سرگرمی نیست. دانش میانرشتهای پرنیازی است که اگر به آن مسلط نباشید، یک ابزار قدرتمند رقابت را دنیای اینترنت در اختیار ندارید.
بعضی به اصول ثابتی معتقد هستند. تفاوتی هم ندارد که سئو کار کنند یا پازل درست کنند! آنها معتقدند باید ابتدا قطعات اطراف پازل ( که لبههای صاف و مشخصی دارند ) را پیدا کرد و کنار گذاشت، بعضی دیگر متکی به تجربهاند تا اصول، شکل و رنگ را معیار قرار میدهند و بعضی دیگر هم میخواهند با کمترین فقط زحمت تصویر مدنظرشان شکل بگیرد، به همین خاطر ممکن است با پازلهایی بازی کنند که پشت قطعات آن شمارهگذاری شده است. درست شبیه کسانی که میخواهند فقط در صفحه اول گوگل باشند، روش رسیدن برایشان اهمیت ندارند. کم نیستند افرادی میخواهند موتورهای جستجو ( و البته رقبا ) را دور بزنند و دانسته یا ندانسته به دام سئو سیاه میافتند. آنها در پازل درست کردن هم به دنبال تقلب با میانبر هستند.
جایی که هستید و جایی که میخواهید بروید
وقتی میخواهیم به کسی بگویم تصمیم به سفر داریم از مقصد میگویم چون مبدأ، یا جایی که در آن حضور داریم یک واقعیت مستتر و بدون نیاز به شرح است مگر آن که شنونده ما انسان نباشد، مثل یک نرمافزار یا برنامه موبایلی مخصوص سفر. برنامههای هوشمند سفر معمولا به شکلی طراحی میشوند که مبدأ کاربر را ( خودشان از روی نقشه ) تشخیص دهند. این ذهنیت که نیازی نیست مبدأ را تعیین کنیم یکی از بزرگترین خطاهای شناختی پیش روی کسانی است که تازه سئو را آغاز میکنند.
تجربه شما در راهاندازی و توسعه وبسایت، رقبای شما، بودجه، زمان و همچنین انتظاراتی که از سئو کلیدواژهها دارید نمونههای از مبدأ این سفر هیجان انگیز است. پس ابتدا مشخص کنید که کجا هستید. مبدأ این سفر را قبل از مقصد و به دقیقترین شکل ممکن تعیین کنید. فهمیدن این که در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه ممکن میخواهید در بین سه نتیجه صفحه اول گوگل باشید کار سختی نیست اما این مقصد شماست. گاهی روی یک کلیدواژه رقابت سنگینی بین سایتها وجود ندارد. ممکن است خودتان یا کسی که فرایند سئو شما را به عهده میگیرد تشخیص دهد بلافاصله کار محتوا، تبلیغات یا لینکهای ورودی را شروع کند.
قصد نداریم بگویم که اینکار درست است یا غلط، مهم و البته بهتر است که قطعه اول پازل به نسبت تجربه، موقعیتِ سایت و شرایط شما تعیین شود. روشهایی هم هست که نتایج مثبت آن در سایتهای مختلف، به شکل اصول ثابتِ تثبیت شده که در ادامه بیان خواهیم کرد. مثلا اکثر سایتهایی که طولانی مدت در صدر نتایج جستجو قرار دارند از نظر ساختارهای درونی مثل کدنویسی، عناوین و توضیحات، برچسبها و غیره به خوبی بهینه شدهاند و میشوند. برای درک بهتر این موضوع بهتر است سئو سایت را نه به یک پروژه صفر تا صد، بلکه به عنوان یک فرایند دائمالاجرا تصور کنید یا مثل یک موجود زنده که پیوسته به نگهداری نیاز دارد.
سئو مثل فرایند زندگی
بگذارید قبل از این به اصل این مطلب یعنی «بهترین روش شروع سئو سایت» بپردازیم مثالی بزنم که تفاوت سئو را با همه فرایندهایی که در ذهن شماست روشنتر کند. اینجا از واژه «فرایند» برای سئو استفاده کردیم چون سئو مجموعهای از عملیاتهای مختلف، همسو و موازی با یک هدف است. وقتی یک طراح، گرافیست یا برنامهنویس پروژهای را به سرانجام میرساند میتواند علاوه بر تجربه بدست آمده، به وجود خود پروژه به عنوان یک سابقه یا پیشینهی کاری تکیه کند.
این کار در سئو به سادگی طراحی یا برنامهنویسی نیست. چون شاخصهای سئو مثل یک موجود زنده، دائم در حال تغییر است. از همین رو ارائه رزومه یا پیشینه کاری برای مجریان سئو همیشه یک چالش محسوب میشود. فرایند سئو تابع شاخصهای متغییر زیادی است. اما همهی سئو هم تابع متغییرها نیست برخی از فرایندهای بهینهسازی ثابتهستند و معمولا با یک بار انجام زیربنای مستحکمی برای قدمهای بعدی میسازند. این اصولِ ثابت مهمترین نقطه شروع سئو یا بهترین قطعات پازل تصویر شما هستند که به خوبی جایگاه قطعات دیگر یا اقدامات بعدی را تعیین میکند.
ساختارهای ثابت را در اولویت قرار دهید
با تکیه بر تجربه و بررسی روند اجرایی سئو سایتهایی که تا مدتها در صدرنتایج قرار دارند، نشان میدهد بهینهسازی ساختارهای درونی سایت اعم از اصلاح و بهینهسازی کدها، رفع خطاها، سبککردن صفحات در گام اول به مراتب اصولیتر از پرداختن به ساختارهای بیرونی مثل لینکهای خارجی، تبلیغات و شبکههای اجتماعی است. اگرچه با توجه به زمانبر و دائمی بودن اجرای فرایند سئو، میتوان اصلاحات فنی و بهینهسازی کدها را به توسعه دهنده ارجاع داده و به موازات آن سایر مباحث مثل محتوا و تبلیغات را دنبال کرد، توصیه میشود ابتدا و ترجیحا تمرکز خود را روی بهینهسازی فرایندها درونی قرار دهید.
بعد از بهینه سازی سایت و ساختارهای درونی فنی (کدها، سرعت بارگذاری، رفع خطاها و...) نوبت به صفحات ثابت سایت شما میرسد. با کمی جستجو به سایتهای نوظهور زیادی میرسید که فرایند سئو و تبلیغات را شروع کرده اما مثلا هنوز صفحه مهم «درباره ما» آن خالی است. اطلاعات تماس آن تکمیل نشده و صفحات مهم زیادی هنوز با جمله «این صفحه در حال تکمیل است» مواجه است! این موضوع یکی دیگر از فرایندهای داخلی و ثابت سایت است که باید بعد از بهینهسازی کدها در دستور کار قرار گیرد. بعد از بهینهسازی یا همزمان با اجرای آن صفحات ثابت سایت مثل: درباره ما، قوانین، محصولات و خدمات، تماس و .. را کامل کنید. تصور این که این محتوا در آینده به تدریج و در زمان مناسب تکمیل خواهد شد بخش زیادی از تلاش شما در رسیدن به صدر نتایج را اگر هدر ندهد با تاخیر زیاد مواجه خواهد کرد. گام سوم هم محتواست. محتوا یک خود یک بخش مهم و تاثیرگذار سئو است که برنامه مشخص خود را میخواهد. طبیعی است پرداختن به جزئیات فرایندهایی که به آن اشاره کردیم از حوصله و هدف این مقاله خارج است با این حال جمعبندی زیر به شما کمک میکند نقطه شروع سئو سایت خودتان را درست و اصولی شروع کنید. تفاوتی ندارد که خودتان مجری هستید یا این وظیفه را برونسپاری میکنید.
نتیجه و جمعبندی
نکته اول: خواستهها و انتظارات خودتان از سئو را مکتوب کنید، تأکید میشود حتما بنویسید که دقیقا چه میخواهید و آن در چه مدت زمان و با چه هزینهای.
نکته دوم: امکانات، جایگاه، رقبا، شرایط بازار و از همه مهمتر کلیدواژهها را به دقت تحلیل و ارزیابی کنید و بررسی سئو سایت خود را به خوبی انجام دهید.
نکته سوم: در مورد «سئو بیرونی» و «سئو درونی» مطالعه کنید، تفاوتها و ساختارها این دو را به خوبی بشناسید و سئو درونی را در اولویت قرار دهید، خصوصا اگر سایت شما هنوز تکمیل نشده است.
نکته چهارم: محتوا را فراموش نکنید، محتوا یک فرایند دائمی و جزء بدنه اصلی سئو است. سئو بدون محتوا مثل تمرین با دوچرخه ثابت در باشگاه، برای شرکت در مسابقات جهانی دوچرخهسواری است. نکته پایانی این که در این مقاله تلاش کردیم تنها اهمیت نقطه شروع را تعیین کنیم، به مفاهیم مهم و زیادی اشاره کردیم که شرح و بسط هر کدام به یک یا چند مطلب تخصصی نیاز دارد.
همچنین شما می توانید با استفاده از ابزار سئو به راحتی وضعیت سئو سایت خودتان را بررسی نمایید.
شما هم نظرتان را در این باره بنویسید